Üniversite sınavında başarılı olmak için hedef belirleme ve verimli çalışmanın önemine işaret eden Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Ders çalışma esnasında ve molalarda ders verimini engelleyebileceği için televizyon, telefon, internet gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak kalmaya özen gösterilmeli.” dedi.
Odaklanma sorunu olan öğrencilerin Pomodor tekniğine (25 dakika çalışma ve ardından 5 dakika mola) göre çalışması önerisinde bulunan Akoğlan, “Derse hazırlıklı katılmak, çalışma verimini yüzde 100 arttıracaktır.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, üniversite sınavında başarılı olmak için hedef belirleme ve verimli çalışmanın önemini değerlendirdi.
Odaklanmayı ölçen, yorum ve mantığı ölçen sorular çoğunlukta
Üniversite sınavında başarılı olmanın temelinde konu eksiklerinin doğru tespiti, bölüm ve net hedeflerin belirlenmesi, çalışma yöntemini kurgulama ve motivasyonu artırmanın önemli olduğunu kaydeden Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Son yıllarda ÖSYM soru tarzlarında değişikliğe gitti daha çok analitik düşünmeyi gerektiren odaklanmayı ölçen yorum ve mantığı ölçen soru tarzları yoğunluk kazandı.” dedi.
Verimli ders çalışma ortamı nasıl olmalı?
Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, verimli ders çalışmanın ve ortamın nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı:
“Çalışma masasının üstünde sadece ders çalışmak için gereken materyaller olmalı. Oda çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı. Ders çalışma esnasında ve molalarda ders verimini engelleyebileceği için televizyon, telefon, internet gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak kalmaya özen gösterilmeli. Ders çalışırken ve molalarda müzik dinlenmemeli, dinlenecekse de sadece molalarda sözsüz müzik tercih edilmesi daha uygun olur. Sürekli yemek yemek, sakız çiğnemek dikkatin yoğunluğunu azaltacaktır. Bunun yanı sıra aç ve yorgun bir şekilde ders çalışmak da çalışma verimini olumsuz etkiler. Gün sonunda mutlaka o gün çalışılan konular tekrar edilmeli. O derslerle ilgili olanaklar elverdiğince bol soru ve testler çözülmeli.”
Çalışma planı hafta sonunu da kapsamalı!
Gün içinde kişiye en zor gelen dersten en kolay derse doğru çalışmanın en verimli çalışma olacağını da kaydeden Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Çalışma planı haftanın her gününü (cumartesi, pazar dahil) kapsayacak şekilde oluşturulmalıdır. Her gün aynı saatte derse başlamak yararlı olur. Odaklanma sorunu olan öğrenciler Pomodor tekniğine (25 dakika çalışma ve ardından 5 dakika mola) göre çalışmalıdır.” diye konuştu.
Konuları biriktirmeyin!
Ders çalışma planı oluşturulurken, yapılması gereken çalışmaların listelenip öncelik sırasına göre kişiye uygun şekilde planlama oluşturulabileceğini dile getiren Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Bütün dersler işlendikçe çalışılmalı, konular biriktirilmemeli. Dersler tekrar edilirken anlaşılmayan konular tespit edilmeli, ertelemeden öğretmene sorularak öğrenilmelidir. Yanlış yapılan veya çözülemeyen soruların doğru yanıtları da anlaşılmayan konular gibi tekrar edilmelidir.” dedi.
TV karşısında çalışmayın, yerinizi değiştirmeyin!
Verimli ders çalışmada sayısal bir dersin ardından sözel bir dersle devam edilebileceğini de ifade eden Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Sözel bir dersi çalışırken anahtar kelime ve cümlelerin renkli kalemlerle altları çizilebilir. Kesinlikle TV karşısında çalışmayın. Çalışma yerinizi değiştirmeyin. Her gün mutlaka 30 dakika kitap okuyun.” şeklinde konuştu.
Derslere hazırlık, verimi %100 artırıyor!
Verimli ders çalışma konusunda ip uçları veren Uzm. Psikolojik Danışman Özgür Akoğlan, “Derse hazırlıklı katılmak çalışma verimini yüzde 100 arttıracaktır. Hatalarını bilen ve düzelten herkesin iyi bir çalışmayla istediği hedefi rahatlıkla yakalayabileceğini unutmayın.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın